De ontbijtmand van april

,

De ontvanger van de mand, Dorien Dijkstra;

Vorige maand vroeg Anton Broenink mij, of ik hem wilde ontmoeten voor een BBC picknickontbijt. Hij was immers de eerste gast geweest met de doorgeef picknick ontbijtmand en ik was verrast dat hij me belde als 2e ontbijtgast.

Er is immers niet veel leuks over mijn bedrijf te vertellen momenteel, want onze hele sector ligt al meer dan een jaar plat en dat zal voorlopig nog even zo blijven. Wij zijn reisspecialist in maatwerk reizen naar Ecuador, Galápagos, Peru en Colombia.

Maar ook daarin werd ik verrast, want BBC gaat immers ook over een warm hart. Van het Ronald Mc Donald Huis wist ik dat natuurlijk al, maar dat geldt dus ook onderling. We ontmoeten elkaar op 7 april bij de Oude Stuw (vistrap) tussen Roden en Lieveren, aan de rand van het bos bij het water. Een interessant gesprek op een prachtige plek, met sneeuw, zon en regen. Reuze bedankt Anton!

Natuurlijk was het afgelopen jaar hard werken (zonder inkomsten) om mensen eindeloos te woord te staan, dagelijks veranderende situaties, alle reizen te annuleren en proberen te verzetten zonder extra annuleringskosten op de bestemming. Vooral het uit eigen zak moeten terugbetalen van 100% van de reissommen is een lastige, omdat met dat geld de reizen ter plekke al zijn voorbereid en betaald en dus niet terugkomt. 

De wet op pakketreizen is niet voor deze situatie gemaakt en vooral de kleinschalige reisorganisaties (VvKR-leden) worden hierdoor onevenredig hard getroffen. Wij werken niet met grootschalige hotelketens met betaling achteraf, volume deals en dergelijke (zoals ANVR-leden). Maar juist met kleine ondernemers in verre landen die met dat geld hun hotel, auto of boot onderhouden, personeel en gidsen opleiden, tickets vastleggen enzovoort. Deze lokale mensen krijgen zo kansen om een goed leven op te bouwen en zij huren hun personeel en kopen hun producten ook weer lokaal in, in plaats van alleen in de hoofdstad zoals veel resorts doen. Er wordt met dit soort reizen dus meer gebracht, dan gehaald. 

Dit ‘reizen van de toekomst’ is waar wij als kleinschalige reisorganisatie al 19 jaar ervaring mee hebben. We hebben een groot netwerk ter plaatse met daarmee altijd actuele informatie en plekken weg van ‘de massa’ waar je geen moeite hoeft te doen om afstand te houden. Respectvol reizen met aandacht en zorg voor de cultuur, natuur en milieu èn met de lokale bevolking. We hopen dat de regering hier eindelijk oog voor krijgt, voordat het voor ons soort bedrijven te risicovol wordt gemaakt om te blijven bestaan. Deze week verschijnt hierover een opiniestuk van mij (als niet-jurist) in het Nederlandse Juristenblad.

Ons bedrijf Native & Green gaat het in ieder geval wel redden. En zodra het weer kan, gaan we gewoon weer lekker door.

Daarnaast zijn we bezig om een voor Europa nieuw en hypoallergeen product, Malanga meel, vanuit Ecuador hiernaar toe te halen. Samen met mijn man vanuit Ecuador en nog iemand vanaf hier zijn we nu bezig om een nieuw bedrijf hiervoor op te zetten. Mocht je geïnteresseerd zijn dan vertel ik er graag eens meer over.

Ik hoop jullie allen gauw weer op een reguliere ontbijtbijeenkomst te ontmoeten!

Dorien Dijkstra