BBC ontbijt van Univé samen met Veiligheidsregio Groningen

Eindelijk was het weer zover; een gezamenlijk ontbijt op dinsdag 12 april, we hebben het gemist! Deze keer was de organisatie in handen van Univé samen met Veiligheidsregio Groningen. En ja, dan sta je in de kazerne, tussen de brandweerauto’s, te genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet. Dat is wel een hele bijzondere start van de dag!

Even voor achten klonk het appél voor wisseling van de wacht. Kort daarop ging de bekende BBC-gong; als vanouds het startsein voor het ontbijt.

Het motto van deze bijeenkomst was; voorkomen, beperken én verzekeren!

Hans Foekens, sectorhoofd risicobeheersing bij Veiligheidsregio Groningen

Brandveiligheid is lang het domein geweest van alleen de brandweer. De afgelopen jaren is veel meer inzicht verkregen in oorzaken en verloop van brand en daaruit is onder andere gebleken dat brandveiligheid veel meer moet worden beschouwd als ketenveiligheid. En iedere schakel moet zijn verantwoordelijkheid pakken om de omgeving en bebouwing brandveilig te houden.

Waarom is dat? Twee redenen als belangrijkste. Uit analyse van de oorzaken blijkt dat branden relatief vaak ontstaan door menselijk handelen. Bij woningen gebruiken we het rijtje wel eens van “roken, koken en stoken”. Dus in dit opzicht is er veel te winnen door mensen hiervan bewust te maken. Ten tweede, als er ergens brand ontstaat dan duurt het zo’n vijf a tien minuten voordat de brandweer voor de deur staat. In die tijd moet en kunt u zelf veel doen. Zorgen voor ontruiming, deuren sluiten zodat rook zich niet ongehinderd kan verspreiden, etc.

En als je nog op een andere manier kijkt dan is brandveiligheid een optelsom van bouwkundige, installatie-technische en organisatorische maatregelen. Bij de eerste gaat het over compartimentering, sterkte van de constructie. Bij de tweede om brandmelders, blusmiddelen, rook afvoer en de derde is weer de menselijke kant. Is er een getrainde BHV organisatie, zijn medewerkers op de hoogte van vluchtplannen, etc. Ook hier geldt weer dat u zelf veel kunt doen. Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd contact leggen met Veiligheidsregio Groningen hetzij per telefoon hetzij via e-mail; alles is te vinden op onze website: www.veiligheidsregiogroningen.nl

Niemand wil brand, maar toch gebeurt het. Tips om dit te voorkomen en wat te doen.

Via www.brandweer.nl/onderwerpen kun je enorm veel vinden over het voorkomen van ellende.

 • Groningers zijn welwillend en meewerkend aan preventie
 • Het loket van de Brandweer is altijd beschikbaar voor vragen
 • Meeste issues ontstaan bij roken, koken, stoken. Hoe heb jij dit onder controle?
 • De mens is zelf vaak de veroorzaker! Vaak ook door onwetendheid of domweg niet nadenken
 • Dus check:
  • Bouwkundig ok?
  • Installatietechnisch ok?
  • Organisatorisch ok?

Hans Schieving, Manager Ledenzaken en Innovatie bij Coöperatieve Univé Noord-Nederland.

Univé organiseert veel acties om de lokale samenleving veiliger en zekerder te maken. Veel zaken beginnen bij jezelf. Ook het beperken van jouw bedrijfsrisico’s. Schroom niet om eens informatie te vragen. Het is juist vertrouwd om gebruik te maken van je netwerk in de buurt. h.schieving@unive.nl / 06-51835085

 • Heb jij scherp of je bedrijfsrisico’s wel echt in goede (lokale) handen zijn?
  • Schroom niet en vraag ons om mee te denken over de risico’s die je wilt en/of kunt lopen!
  • Verzekeren is een uitkomst van jouw ‘risk-appetite’
   • Overdrijf niet, bagatelliseer zeker niet (mij overkomt niets)
   • Balanceer niet op het randje
   • Wat doe je zelf aan beheersing van risico’s?

Op deze niet alledaagse locatie stond een mooi ontbijt buffet voor ons klaar.

Tijdens het ontbijt hebben we geluisterd en gekeken naar een videoclip van Arno van der Heyden, ambassadeur van het Ronald McDonald Huis. Hij herschreef het nummer ‘Ons Huis’ van Trio Kloosterboer en laat daarmee op zijn eigen prachtige wijze horen en zien waarom het Huis zo belangrijk is.

Laten we hopen dat het eerste ontbijt van het nieuwe seizoen traditiegetrouw in het Ronald McDonald Huis georganiseerd kan worden. Een mooie gelegenheid voor alle leden om écht kennis te maken met het dagelijks leven in het Huis. 

Een mooie bos bloemen als dank voor de organisatie van een geslaagd en weer gezellig ontbijt. Waarvan er hopelijk nu weer velen zullen volgen!

Hans Schieving en Mike de Laat

Met dank aan onze gastheren Hans Foekens en Hans Schieving!

 Hier staan nog meer foto’s van het ontbijt die zijn gemaakt door fotograaf Aernout Steegstra, zie Rudie Wiersma Fotografie.

De bloemen zijn gesponsord door Bloemenboetiek Abutilon uit Zuidhorn.